Hatha Yoga lessen

Hatha betekent verbinding. Verbinding van twee tegengestelde polen. Deze yoga les is zowel in- als ontspannend. Tijdens de beoefening van Hatha Yoga verbinden we ons bewustzijn aan alles wat we voelen en kom je uit je hoofd, weg van het denken, en ga je voelen. Een Hatha yoga les bestaat uit het uitvoeren van asana’s, Sanskriet voor lichaamshoudingen, en ademhalingsoefeningen.

De asana’s zijn er op gericht je bewust te maken van je lichaam, van spanningen die zich onbewust vast gezet hebben, en je bewust te maken van je ademhaling. Spanning maakt je spieren stijf, waardoor je je niet prettig voelt. Ook wordt door spanning de doorbloeding in spieren en organen minder. Uiteindelijk zorgt spanning voor allerlei klachten. Het beoefenen van yoga kan helpen bij o.a. nek-, schouder- en rugklachten, slaap-, concentratie- en ademhalingsproblemen.

Door het bewuste gebruik van de ademhaling tijdens de asana’s wordt de spanning in het lichaam losgemaakt en probeer je deze los te laten. Tijdens de oefeningen merk je dat er een verbinding is tussen je lichaam en je ademhaling. Naarmate je ademhaling rustiger wordt, ontspant je lichaam.

De hatha yoga les eindigt met een savasana (eindontspanning) en een meditatie.

Yoga zorgt ervoor dat je algehele gezondheid en gevoel van welzijn verbetert. Stress heeft minder vat op je doordat je beter kunt ontspannen en evenwichtiger in het leven staat.

Yogaś citta-vrtti-nirodhah

yoga is het stilzetten van de wijzigingen van het denken