Yin Yoga

“Yin yoga is eigenlijk het oprekken van je bindweefsel onder je spieren. Normaal gesproken ben je met sport met je spieren bezig, dat is yang. Wij houden ons bezig met yin: je spieren mogen juist ontspannen.”

Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water. Het water in het bindweefsel is heel belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. ,,Je hoort weleens dat mensen een ‘frozen shoulder’ hebben: als je je schouder een tijdje niet kan gebruiken, omdat je bijvoorbeeld je arm hebt gebroken, worden de spieren en het omliggende weefsel zo stijf en stug dat het lijkt op water in bevroren toestand. En als je dan wél weer gaat bewegen en rekken, kan het heel erg pijn doen. Vaak wordt gedacht dat de spieren dan overbelast zijn, maar dat is het water in het bindweefsel dat een vastere vorm heeft aangenomen. Door met je bindweefsel aan de slag te gaan, wordt het water in het bindweefsel weer vloeibaar en wordt het rondom je gewrichten, botten en pezen weer soepeler.

Houdingen

Yin yoga bestaat niet uit oefeningen, maar uit houdingen. Je activeert je meridianen, van je hoofd tot aan je tenen, zodat je lichaam weer informatie doorgeeft door je héle lichaam. De verbindingen tussen de verschillende delen van je lichaam worden beter en je leert dat je die communicatiekanalen zélf kunt aanzetten. Eigenlijk het belangrijkste aan yin yoga is: het zelf aanzetten van je zelf herstellend vermogen. We kunnen in veel gevallen ons lichaam beter maken zonder het gebruik van medicijnen. Yin yoga is een holistische aanpak: het gaat over het hele lichaam en over het opheffen van fysieke én mentale blokkades.

 

Fysiek en mentaal

Last van je rug hebben, heeft bijna nooit alleen maar een fysieke aanleiding. Lichamelijke klachten staan eigenlijk nooit los van je mentale gesteldheid. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress.

Frequenties

Last hebben van je polsen kan bijvoorbeeld staan voor ‘wat je bindt’: je wilt iets anders gaan doen in je leven, maar iets houdt je tegen. ,,Dan kan het letterlijk voelen alsof je gebonden bent”. Last hebben van je knieën kan staan voor de stappen die je wel of juist níet zet. Het heeft allemaal te maken met het water in je lichaam. Dat werkt op frequenties. Je kent het vast wel: je stapt een kamer binnen met allemaal mensen die niet vrolijk zijn, zij zitten met elkaar op die frequentie en dat werkt ook door op jou. Omgekeerd werkt het ook zo dat als een groep mensen positieve energie uitstraalt, jij dat juist overneemt. Dat doet ons water. We kennen ook de uitdrukking: ik voel het aan mijn water.

Spanning laten afnemen

In een rustige omgeving, zoals een yogazaal, zit je op een prettige frequentie. Je voelt je relaxt en rustig. We beginnen met een geleide meditatie door het hele lijf. Ik vraag de leerlingen hun ogen te sluiten, hun oogleden te ontspannen, rechtop te gaan zitten en zich bewust te zijn van hoe hun lichaam aanvoelt.”
We houden elke houding twee tot vijf minuten aan. Het water moet het bindweefsel kunnen bereiken. De bedoeling is gaan ervaren wat er gebeurt in je lijf, het is eigenlijk heel Mindfull. Je richt je aandacht op een pijnpunt, bijvoorbeeld in je rug, en laat je ademhaling daar naartoe gaan. Dan sta je jezelf toe de spanning daar los te laten. Zo leer je met je eigen grenzen om te gaan.
Ontspannen
Yin yoga is geschikt voor mensen met allerlei klachten. Burn-out-klachten, stress, maar ook reuma, fibromyalgie, hartritmestoornissen, nek-, schouder- en rugklachten, restless legs… Maar het is niet alleen voor als je klachten hebt. Er komen ook veel mensen naar yin yoga om gewoon te ontspannen.

Goed voor iedereen

Ik vind het tijd dat yoga uit de zweverige hoek komt en iedereen probeert te gaan begrijpen dat yoga, en yin yoga, echt voor iedereen is.
En iedereen kan het ook doen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, elk lichaam is anders en werkt anders. Je hoeft er niet lenig voor te zijn en het hoeft er niet mooi uit te zien. Het is goed voor iedereen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je leert hoe je jezelf beter kunt maken, dat is toch fantastisch?